vill_du_vara_ledare.jpg

Anmäl ditt intresse som protusledare

Är du intresserad av att vara protusledare i framtiden, då kan du anmäla intresse genom knappen nedan till nästa sökperiod. Då meddelas du via mail när anmälan öppnar.Att vara Protusledare

Att vara Protusledare är ett ideellt – alltså obetalt – men fantastiskt lärorikt och berikande arbete. Man ingår i ett team av ca 10-12 ledare som tillsammans planerar och genomför sitt eget läger under sommaren.

Lägren är 8-13 dagar långa för deltagarna och 10-15 dagar för ledarna som anländer dagen före och lämnar dagen efter deltagarna. Lägren i Stockholm äger rum på vår egna lägerö Ekskäret, lägret i Skåne tar plats i Sjöröd.

Sista anmälningsdag är 3:e februari 2019.

Klicka på bilden för att anmäla dig!
 

Vad krävs av dig?

Intresse för barn och ungdomar. Därtill en nyfiken, resonerande inställning till livets stora frågor såsom: Hur blir människan lycklig? Hur vill jag att framtiden ska vara? Vad är rätt och fel i världen? För de äldre ledare som ska ha något av de övergripande ansvarsområdena är kollo- eller lägervana ett plus, men du kommer hur som helst att få genomgå en rekryteringsdag samt Protus ledarutbildning under två helger, en i Stockholm och en på själva lägergården, innan lägren startar.

Ledargruppen

För varje lägerperiod formeras en unik ledargrupp på 10-12 personer. Gruppen består av ledare i olika åldrar, med olika kompetens och med olika ansvar. Cirka hälften är ungdomar som något år tidigare varit deltagare på ett Protusläger, övriga är äldre och mer erfarna ledare; många i åldern 18-30 men minst en i ”föräldragenerationen” ingår också i varje team. Fem av ledarna har varsitt övergripande områdesansvar: Lägeransvarig, Programansvarig, Ledaransvarig, Deltagaransvarig och Anläggningsansvarig. De med ett områdesansva har normalt varit protusledare tidigare och är oftast över 18 år. Den resterande andelen ledare är aktivitetsansvariga, som genomför själva dagsprogrammet med övningar och andra aktiviteter, utför praktiska sysslor, hjälper till i köket och har den närmaste kontakten med deltagarna. Alla ledare deltar fullt ut i lägret med sin närvaro, uppmärksamhet, kreativitet och erfarenhet även om ”någon annan” har huvudansvar för en viss uppgift enligt ovan. Vi är ett team med gemensamt ansvar.

Utbildning

Utbildningen till Protusledare är rigorös och bygger på mer än 20 års erfarenhet av Protus verksamhet i stor skala i Finland och numera erfarenhet från Sverige med ca 140 deltagare varje sommar. Ledarutbildningen sker under tre utbildningstillfällen som äger rum på våren. Det första tillfället är en kombinerad rekryterings- och utbildningsdag för alla som ansökt för att bli ledare för första gången. Efter denna dag formar ett rekryteringsteam sommarens ledarteam. De styrande faktorerna vid val av ledare är de sökandes olika kompetenser, erfarenheter, ålder, hur man fungerar i grupp samt vilken period man kan arbeta. Under de övriga två helgerna fortsätter utbildningen för de som ska ingå i något av sommarens ledarteam.
Vid utbildningshelgerna betalar Protus alla måltider och transporter från staden till utbildningsplatsen. De som ska vara ledare på något av lägren som inte är i Stockholm får ersättning för skäliga resekostnader till/från utbildningshelgerna.

Har du frågor om ledarutbildning eller rekryteringsprocessen, maila info@protus.se!