20769878186_8cba71f25e_o.jpg
IMG_5583.JPG
20161220_184551.jpg
12973351_1176065875770891_7186802118311776565_o.jpg
engagemang.jpg
20769878186_8cba71f25e_o.jpg

Ledare


Ledare

SCROLL DOWN

Ledare


Ledare

Klicka på bilden för att anmäla dig!

Att vara Protusledare

Att vara Protusledare är ett ideellt – alltså obetalt – men fantastiskt lärorikt och berikande arbete. Man ingår i ett team av ca 10 ledare som tillsammans planerar och genomför sitt eget läger under sommaren.

Lägren är 8-13 dagar långa för deltagarna och 10-15 dagar för ledarna som anländer dagen före och lämnar dagen efter deltagarna. Lägren i Stockholm äger rum på vår egna lägerö Ekskäret, lägret i Skåne tar plats i Sjöröd, och plats för lägret i Västsverige är ännu inte bestämt.

Sista anmälningsdag är 31:a januari 2018.

 

Vad krävs av dig?

Intresse för barn och ungdomar. Därtill en nyfiken, resonerande inställning till livets stora frågor såsom: Hur blir människan lycklig? Hur vill jag att framtiden ska vara? Vad är rätt och fel i världen? För de äldre ledare som ska ha något av de övergripande ansvarsområdena är kollo- eller lägervana ett plus, men du kommer hur som helst att få genomgå en rekryteringshelg samt Protus ledarutbildning under två helger innan lägren startar.

Ledargruppen

För varje lägerperiod formeras en unik ledargrupp på 10-12 personer. Gruppen består av ledare i olika åldrar, med olika kompetens och med olika ansvar. Cirka hälften är ungdomar som något år tidigare varit deltagare på ett Protusläger, övriga är äldre och mer erfarna ledare; många i åldern 18-30 men minst en i ”föräldragenerationen” ingår också i varje team. Fem av ledarna har varsitt övergripande områdesansvar: Lägeransvarig, Programansvarig, Ledaransvarig, Deltagaransvarig och Anläggningsansvarig. De med ett områdesansva har normalt varit protusledare tidigare och är oftast över 18 år. Den resterande andelen ledare är övningsledare, som genomför själva dagsprogrammet med övningar och andra aktiviteter, utför praktiska sysslor, hjälper till i köket och har den närmaste kontakten med deltagarna. Alla ledare deltar fullt ut i lägret med sin närvaro, uppmärksamhet, kreativitet och erfarenhet även om ”någon annan” har huvudansvar för en viss uppgift enligt ovan. Vi är ett team med gemensamt ansvar.

Utbildning

Utbildningen till Protusledare är rigorös och bygger på mer än 20 års erfarenhet av Protus verksamhet i stor skala i Finland och numera erfarenhet från Sverige med ca 100 deltagare varje sommar. Ledarutbildningen sker under tre utbildningstillfällen som äger rum på våren. Det första tillfället är en kombinerad rekryterings- och utbildningsdag för alla som ansökt för att bli ledare för första gången. Efter denna dag väljer ett rekryteringsteam ut dem som ska bilda sommarens ledarteam. De styrande faktorerna vid val av ledare är de sökandes olika kompetenser, erfarenheter, ålder, hur man fungerar i grupp samt vilken period man kan arbeta. Under de övriga två helgerna fortsätter utbildningen för de som ska ingå i något av sommarens ledarteam.
Vid utbildningshelgerna som är på anläggningen eller i närmaste större stad betalar Protus alla måltider och transporter från staden till utbildningsplatsen. De som ska vara ledare på något av lägren som inte är i Stockholm får ersättning för skäliga resekostnader till/från utbildningshelgerna.

Har du frågor om ledarutbildning eller rekryteringsprocessen, maila info@protus.se!


Datum för Ledarutbildning:

Ledarrekrytering/ledarutbildningsdag 1 (du går till den som är närmast geografiskt):
Observera att rekryteringsdagarna BARA är för de som aldrig varit protusledare tidigare
 • Skåne 3 februari
 • Göteborg 4 februari
 • Stockholm 10 februari (vi tilldelar vilken av dagarna i Stockholm som du bjuds in till)
 • Stockholm 11 februari (vi tilldelar vilken av dagarna i Stockholm som du bjuds in till)
Ledarutbildningshelg 1 (för samtliga):
 • Stockholm 17-18 mars
Ledarutbildningshelg 2 (sker på den plats där man ska vara ledare)
 • 20-22 april på Sjöröd (Skåne)
 • 4-6 maj på Ekskäret (Stockholm)
 • 4-6 maj (Västsverige)
IMG_5583.JPG

Bli medlem


Bli medlem i Protus!

Bli medlem


Bli medlem i Protus!

Protus har som mål att bli över 1000 medlemmar 2017 för att kunna ansöka om ett bidrag som hjälper oss att utveckla organisationen.

 • Medlemskapet i Protus är gratis och innebär inga åtaganden från din sida
 • Ju fler medlemmar Protus har, desto mer pengar kan vi söka till verksamheten. Du bidrar alltså till att fler ungdomar kan delta i Protus aktiviteter genom att bli medlem.
 • Som medlem kan du påverka föreningens arbete och har rösträtt på årsmötet.
 • Medlemskap gäller för ett år i taget, så teckna nytt medlemskap från 2017.

Allt du behöver göra för att bli medlem är att fylla i ditt namn och personnummer etc., här nedanför. Det kostar ingenting och vi uppskattar ditt stöd oerhört mycket. Tack!

Om du har någon idé eller tanke om hur Protus skulle kunna förbättras, eller om du själv tror att du kan tillföra något så är det naturligtvis också mycket välkommet!
Maila gärna till info@protus.se, eller direkt till vår Verksamhetsansvarig, jonte@protus.se.


Namn *
Namn
(Om någon tipsade mig)
20161220_184551.jpg

Protuscaféer


Protuscaféer

Protuscaféer


Protuscaféer

20161220_173429.jpg

Varannan tisdagkväll håller vi så kallade Protuscaféer i Stiftelsen Ekskärets lokaler i centrala Stockholm. Dessa är ett forum där medlemmarna i föreningen får chansen att umgås, göra tankeväckande övningar och ha intressanta diskussioner om allt mellan valfrihet, kärlek till konspirationsteorier. Vi börjar alltid kvällen med att tillsammans laga en enklare middag och kvällen är naturligtvis fylld av fantastiskt umgänge, lekar och skönt häng. Kom som du är eller ta med en vän. Varmt välkomna, även om du inte har någon koppling till föreningen sen innan!

Om du är helt ny till föreningen och vill komma på ett Protuscafé kan det dock vara bra att slänga iväg ett mail till info@protus.se innan, så vi kan välkomna dig ordentligt! 

Caféerna drivs av en Protuscafégrupp som planerar och håller i kvällarna. Om du har en idé om en intressant föreläsare som skulle kunna vara aktuell, eller är sugen på att bidra på något annat sätt så får du jättegärna maila info@protus.se.

Nyligen intervjuades vi i Sveriges Radio P4 om vårt samarbete med organisationen Kompis Ungdom, som parar ihop etablerade svenska ungdomar med nyanlända, och som även deltagit på flera Protuscaféer! Inslaget hittar du här, intervjun börjar efter 1h47min.

12973351_1176065875770891_7186802118311776565_o.jpg

Ledarutveckling


Ledarutveckling

Ledarutveckling


Ledarutveckling

Förutom ledarutbildningarna där alla sommarens ledare deltar så anordnar Ledarutvecklingsgruppen också flera tillfällen under året där intresserade medlemmar får möjlighet att utveckla sin ledarroll och sina kunskaper. Både för att använda som ledare på Protusläger, men också för att helt enkelt lära sig mer om sig själva.

Vi har normalt en del aktiviteter som bara riktar sig till de som har varit ledare tidigare, men merparten är öppna för alla intresserade. Vi har till exempel haft säkerhetsutbildning ute på Ekskäret, samt föreläsningar och workshops bland annat hållna av gestaltakademien, filosofer och psykologer. Ibland kan det också hända att dessa ledarutvecklingstillfällen hålls i kombination med ett Protuscafé.  

För eventuella frågor eller idéer finns Ledarutvecklingsgruppen på ledarutveckling@protus.se.

12973351_1176065875770891_7186802118311776565_o.jpg
engagemang.jpg

Föreningen


Engagera dig!

Föreningen


Engagera dig!

Det är många som vill engagera sig i Protus, men ibland kan det vara svårt att veta vad som finns att engagera sig i. Vart ska man börja?
Därför har vi här sammanställt en liten lista på olika undergrupper som finns inom föreningen, och var du kan vända dig med frågor och intresseanmälan till var och en av dem. Och ifall att du fortfarande inte fått veta det du ville när du läst klart, så kan du alltid maila info@protus.se med alla eventuella frågor och funderingar!


Ledare

Det kanske vanligaste sättet att engagera sig - bli ledare! Det är otroligt lärorikt och utvecklande, men framförallt väldigt roligt. Ledaranmälan för sommaren 2017 ligger uppe på hemsidan, klicka på bilden här bredvid om du vill ta dig dit!

Du får också gärna tipsa någon du känner som du tror skulle vara intresserad av att bli Protusledare! Särskilt om personen i fråga är 25+, då vi får in många anmälningar från unga, men också behöver något äldre ledare för att skapa bra balans i teamen.

Vi har även en rekryteringsgrupp, vilka är de som väljer ut de som får bli ledare och sedan sätter ihop fantastiska lägerteam med dem. Om du vill bidra där, eller bara ställa en fråga så hittas de på rekryteringen@protus.se!


Podden

Protuspodden är en podcast för att ge utrymme för våra nyfiket utforskande diskussioner, du kan hitta den här på SoundCloud. En ny ledningsgrupp tillsattes våren 2016, och de söker engagerade som kan hjälpa till med planerandet och inspelandet av poddarna, men även efter en Poddansvarig, som kan ta på sig huvudansvaret att organisera Poddgruppens arbete. Vi söker även nya eventuella inspelningsplatser.

Vid intresse, kontakta andreas.belloni.lidbrink@gmail.com.


Kommunikationsgruppen

Protus kommunikationsgrupp är den grupp som arbetar med och uppdaterar vår instagram, samt facebook- och hemsida. Om du är fotointresserad och vill hjälpa till med instagram, eller skriva texter, jobba med designen på hemsidan, eller något annat som rör detta får du gärna slänga iväg ett mail till webmaster@protus.se!

Vi har även ett formulär som du väldigt gärna får fylla i för att ge oss lite feedback om vår hemsida. Tack!

Redaktionen tillhör också kommunikationsgruppen. Den kan du läsa om längre ner.


Bli Protusambassadör

Här har vi en lista med personer som står på hemsidan för att kunna svara på frågor och dela med sig av erfarenheter om Protus för de som är intresserade av föreningen och vår verksamhet. Vi vill gärna utvidga listan så långt det går med personer med olika erfarenhet och koppling till Protus. Vill du bli en Protusambassadör? Fyll i formuläret här bredvid så hör vi av oss!

Intresseanmälan
Namn *
Namn

Redaktionen

Protus har en tidning som heter Protus Magasin, innehållandes saker som bilder från läger, information om föreningen, personliga berättelser, texter osv. Den släpps ungefär en gång per år. Just nu är redaktionen en ganska liten grupp, som gärna tar emot taggad förstärkning inför nästa år!

Det huvudsakliga arbetet handlar om att skriva texter, samla in texter och bilder och samla allting i en snygg layout.
Alltså: extra plus till dig om du har erfarenhet av redaktionsarbete och i synnerhet layout!

Allt engagemang är dock mycket välkommet, vid intresse, maila lovisa.lundblad@gmail.com!


ANMÄLAN SLACK
Namn
Namn

slack

Slack är ett företag som tillhandahåller chattforum åt framför allt företag och organisationer. Protus använder Slack som en stor del av vår interna kommunikation, då det är praktiskt att kunna hitta alla som är engagerade i föreningen på samma ställe. Det finns underkanaler för flera av de saker som nämns ovan, men Slack är även tänkt som ett forum för att enkelt kunna nå andra inom Protus med nya idéer osv.

Om du vill engagera sig i föreningen, men fortfarande inte riktigt vet hur du ska börja, så är att gå med i vårt Slack-forum det perfekta sättet att komma igång. Allt du behöver göra är att ladda ned appen och skriva in din mail här nedanför, så skickar vi en inbjudan till dig!