ekskäret.png
IMG_5877.JPG
IMG_1918.jpg
ekskäret.png

Stockholm - Ekskäret


Stockholm

Ekskäret

 

SCROLL DOWN

Stockholm - Ekskäret


Stockholm

Ekskäret

 

En tur runt ön Ekskäret

Lägren i Stockholm äger rum på Ekskäret i Stockholms skärgård. Det är en ganska liten ö, cirka 8 fotbollsplaner stor, alldeles intill ett naturreservat i den norra, glest bebyggda delen av skärgården. Ön ägs av stiftelsen Ekskäret som också varit med och startat Protus. Anläggningen invigdes av Protus sommaren 2010 och är modernt designad och mycket fin – arkitekturprisad och specialbyggd för Protuslägren och liknande typer av kurser, möten och retreats. Under lägren är vi helt för oss själva på ön och kan ha aktiviteter av alla slag i den fina natur som ön erbjuder. Resa ut sker med Vaxholmsbåt som stannar direkt vid Ekskäret, resan tar ca 3 timmar från Strömkajen, centralt i Stockholm.

 


Anläggningen

Insikten

Insikten är den runda samlingsplatsen på anläggningens träck runt en ek som symboliserar ön Ekskäret. I insikten samlas vi dagligen för att hålla övningar mm.

Rummen

Varje rum där deltagarna bor har två sängar som är placerade som på bilden. Hälften av rummen har utsikt mot havet och hälften har utsikt mot skog. Ledarteamet står för rumsindelningen, vilket presenteras när deltagarna kommer.

IMG_5590.JPG
IMG_7218.JPG

Agora

Agora är rummet där vi ofta samlas för att ha övningar, lekar eller diskussioner. Namnet Agora kommer från det grekiska ordet för torg som var antika grekiska städers mötesplatser.

Vinterpalatset

Vinterpalatset är anläggningens matsal. Det är också ett rum som används för övningar och lekar.

IMG_7252.JPG
IMG_7245.JPG

Övriga Ön

Stranden och bastun

På öns nordvästra del ligger den vedeldade bastun som används flitigt. Intill bastun ligger också stranden där vi oftast badar både dagtid och kvällstid i samband med bastubad. Stranden har också en plats för lägereld som vi brukar samlas runt för att prata, sjunga eller grilla.

IMG_5651.JPG
IMG_7188.JPG

Kåtan

Detta är Ekskärets senaste tillskott och ytterligare en plats som syftar till att locka till meningsfulla samtal i en enkel, vindskyddad miljö runt en värmande lägereld.

IMG_7149 - kopia.JPG
IMG_6322.JPG

Utsikten

Utsikten är ett utkikstorn placerat på öns högsta punkt, vilket ger en fantastisk vy över Stockholms ytterskärgård. Utkikstornet ritades av en Protusledare och tidigare Protusdeltagare som sitt gymnasieprojekt tillsammans med en arkitektbyrå.

IMG_7062.JPG

Kanoter

Ekskäret är berustad med kanoter och de tillbehör som gör det möjligt att använda dem, bland annat flytvästar som är ett krav vid paddling.

Snorkling

Ekskäret är utrustad med med möjlighet för snorkling med cyklop, snorklar, våtdräkter och en snorklingsbana som kan följas.

Segling

Ekskäret har tre optimistjollar som är möjliga att använda för den som är nyfiken på segling.

Vattensporter

Ekskäret har en motorbåt och en ring som man kan åka efter båten med. Det finns också wakeboard och vattenskidor för den som vill utmana sig ytterligare.

Obs. Denna aktivitet (och även segling ovan) hänger på att det finns någon ledare som är van vid dem och vi kan därför inte garantera att alla läger ges möjlighet att testa dessa aktiviteter.

Ekskäret Klustret

Klustret är Stiftelsen Ekskärets lokaler som ligger centralt i Stockholm och som formats med liknande tänk som när anläggningen på ön Ekskäret byggdes. Protus har tillgång till Ekskäret klustrets lokaler och de används bland annat för våra regelbundna sammankomster (Protuscaféer), för delar av vår ledarutbildning och som kontorsplats för vår verksamhetsansvarige mm. Klustret är ett "co-workingspace" och en samlingsplats för entreprenörer, tänkare och samhällsaktörer som jobbar med att påverka individer, företag och samhälle i en positiv riktning. Gemensam nämnare hos de som sitter på Klustret är att de jobbar för att påverka utvecklingen mot ett mer medvetet samhälle. 

Klustret är också en växande arena för olika utforskande samtal, workshops, events, föreläsningar etc på teman som på olika sätt relaterar till en mer medveten utveckling av individ, företag och samhälle.

Läs mer om stiftelsen Ekskäret och de andra aktiviteter som sker på ön Ekskäret och på Klutsret på deras hemsida.

IMG_5877.JPG

Skåne - Sjöröd


Skåne

Sjöröd

Skåne - Sjöröd


Skåne

Sjöröd

Sjöröd är en lägergård som ligger på Österlen i ett avskilt område i anslutning till den vackra sjön Gyllebosjön. Gården är en scoutgård som är fullt utrustad med toaletter och duschar. Anläggningen ligger ca 100 meter ifrån sjön där möjlighet finns för sol och bad. Deltagarna bor i rum för 4-8 personer. 

 

IMG_5394.JPG

Aktiviteter på Sjöröd

Kanoter

Lägergården har kanoter som kommer kunna användas under lägret i Gyllebosjön. Lägergården har flytvästar mm. för att göra detta möjligt.

Vedeldad Badtunna

En av tidigare års höjdpunkter har varit bad i den vedeldade badtunnan som använts flitigt. Perfekt för intressanta samtal, häng och flams.

BASTU

Sjöröd har en vedeldad Bastu i "Hobbitstil" som också den använts flitigt tidigare läger. Den ligger i anslutning till badtunnan och de används ofta i kombination.


klätterväggen

Sjöröd har en hög klättervägg som använts tidigare år och som också uppskattats där ungdomarna har fått utmana sig själva med en ledare som säkrar som har en utbildning i säkring. Denna aktivitet hänger på att någon ledare har grönt kort i klättring, vilket vi strävar efter att rekrytera till teamet, men det är inget som vi kan garantera.

GRÄSYTA

Intill anläggningen ligger en stor gräsyta där vi har aktiviteter, leker lekar och spelar fotboll.

Läs mer om Sjöröd på Scouternas hemsida.


IMG_1918.jpg

Åre - Renfjällsgården


Åre

Renfjällsgården

Åre - Renfjällsgården


Åre

Renfjällsgården

Extra yngreläger!

Till följd av det rekordhöga söktrycket på sommarens yngreläger kommer vi 2019 att hålla ett sjunde läger i Edsåsdalen i årefjällen! Vi håller till på Renfjällsgården, som vi tror kommer att passa perfekt som Protusmiljö.

http---edsasdalen.se-media-2146-sommar-vandrarhem.jpg_width=1200&height=630&mode=crop&center=0.5,0.5.jpeg
IMGP0895.JPG
072.jpg

FJÄLLNaturEN

Renfjällsgården är ett vandrarhem som ligger direkt på fjällsidan. Istället för Ekskärets skärgårdsnatur är vi omgivna av höga fjäll, djupa sjöar och skog, men precis som på Ekskäret tror vi att närheten till naturen är till stor hjälp i det nyfikna utforskandet.


BAD

Förutom fjällheden nära till hands finns också en älv nära gården att bada i, och 10-15 minuters promenad bort hittas den vackra fjällsjön ni ser på bilden, med flera båtar som lägret har förfogande över.

IMG_0920.JPG
Fjället.png

Anläggningen

Deltagarna bor i rum för 2-4 personer med egen dusch och toalett. Maten tillagas precis som på Ekskäret i storkök av lägrets egen kock.

jonaskullman_1605_9582_lowres.jpg
Renfjallsgarden rum.jpg