FILOSOFI

Kärnan i Protus filosofi är det nyfikna utforskandet, alltså deltagarnas inneboende drivkraft att utforska frågor om sig själva och världen. För att komma till givande resultat utifrån denna drivkraft behöver ett antal aspekter beaktas. Två av dessa aspekter är trygghet och acceptans, något som vi tror är grundläggande för att skapa förutsättningar för det nyfikna utforskandet. En annan aspekt är kritik. Kritik ska här ses som ett berättigat användande av förnuftet för att utforska ett ämne.

Protus är en livsåskådningsförening som först och främst är till för lägerdeltagarna och medlemmarna, men vi utför också samhällsnytta. Genom att inte ta ställning i politiska, filosofiska eller religiösa frågor vänder vi oss till alla människor. Däremot har vi vissa värderingar och synsätt som vi värnar om i själva verksamheten. Protus säger inte vad människor bör tänka, men att och hur de bör tänka, nämligen kritiskt och med ett öppet sinne. Protus erbjuder alltså inte några enkla svar, utan enbart verktyg som människor kan utmejsla sina egna svar med.

Protus är en förening som vill hjälpa individer att växa som människor. Detta är mycket mer än bara en fysisk process som får kroppen att växa. Det är också en intellektuell, emotionell och social process och det är dessa tre aspekter av en människans utveckling Protus värnar om.

Protus metodik för att hitta sin egen plats i världen och formulera sin egen livsåskådning gör förhoppningsvis att man växer intellektuellt, men minst lika mycket syftar vår metodik till att människor också utvecklas emotionellt och socialt. Att trivas, ha kul och känna vänskap är alltid i centrum för vad vi gör. Protus bejakar hela människan, som tänkande såväl som kännande varelse.

Det blir en hel del prat och diskussioner på lägret, både organiserade och spontana, om viktigt såväl som oviktigt. Detta att ha fått prata, komma till tals och verkligen förstått vad någon annan säger, hör till det som många av deltagarna uppskattar allra mest med Protuslägret.


PRINCIPER

För att det ska vara trivsamt i föreningen, och för att den ska kunna fylla sin funktion, finns det vissa principer som måste upprätthållas inom den. Eftersom Protus i grunden inte tar ställning, kräver inte föreningen att medlemmarna ska praktisera dessa principer utanför föreningen, däremot måste de följas inom föreningen och under dess aktiviteter eftersom de är en förutsättning för verksamheten.

Medmänsklighet:

Att visa medmänsklighet innebär att behandla andra människor väl, av omtanke och inte enbart som medel för att nå sina egna mål.

Kritiskt tänkande:

Att tänka kritiskt är en förutsättning för givande diskussioner. Det innebär att ifrågasätta vad andra säger, men på ett konstruktivt och respektfullt sätt, dvs att man lyssnar till vad andra människor säger och tar sig tiden att utvärdera hur rimligt det verkar vara.

Demokrati:

Protus är en demokratisk förening, vilket innebär att alla medlemmar har rätten att bestämma över föreningen tillsammans.


DEN RÖDA TRÅDEN

Syftet med lägren är dels att erbjuda en fantastisk och rolig upplevelse i naturnära miljö tillsammans med andra människor och dels att erbjuda möjligheten att reflektera kring livets stora frågor och få chansen att påbörja formulerandet av en alldeles egen livsåskådning.

Varje dag på ett Protusläger har ett specifikt tema. Tanken är att alla övningar den dagen ska ge deltagarna möjlighet att reflektera kring just det temat.

Upplevelsen av det kan förstärkas genom ytterligare inslag såsom anpassad mat, lämpligt val av väckningsmusik m.m. Temadagarna ligger dessutom i en viss ordning och bildar ”en röd tråd” som ger möjlighet att koppla ihop diskussioner från den ena dagen till den andra och ge ytterligare tankar och insikter.

Under lägrets första tid utforskar vi hur världen och vi människor fungerar. Under den senare delen utforskar vi hur var och en tycker att världen och vi själva bör vara.

DAG 1: Välkomstdagen. På välkomstdagen är fokus på att alla ska känna sig välkomna och att snabbt få en bra grundstämning i deltagargruppen där alla deltagare är inkluderade och där det skapas en hög toleransnivå. Vi sätter ramarna för just detta läger och går igenom de satta regler Protus har. Här får också deltagarna bestämma vissa regler och förhållningssätt som ska gälla för just deras läger.

DAG 2: Naturen. Denna första dag ägnas åt naturen. Övningarna kretsar därför kring att uppleva naturen runt lägergården, pröva sina sinnen och prata om rymden och universum.

DAG 3: Människan. Den här dagen gör vi övningar som illustrerar människan som ”djur”; hur fungerar våra kroppar och hur uppstår känslor och behov? Vi utmanar våra fördomar och testar hur det är att leva med funktionsvariationer.

DAG 4: Medvetandet. Från gårdagens tankar om kroppen går vi denna dag till tanken själv, vårt medvetande eller, om man så vill, vår själ. Saker som kan diskuteras denna dag är t ex vad våra tankar är, vad vi tänker om oss själva och hur lika eller olika varandra vi är.  

DAG 5: Livet. Allt vad vi vet och tänker om världen och oss själva . Den här dagen är tänkt att utifrån de föregående dagarnas tankar belysa hur vi förändras med tiden. Diskussionsämnen denna dag är t ex: ”Vilka omständigheter från min födelse till nu gör att jag är den jag är?” och ”Hur ser min verklighet framöver ut och hur tänker jag på den?”.

DAG 6: Kärlek och relationer.  Livet, som vi tog upp dag 5, handlar dock inte bara om mig själv, utan också om dem jag lever bland: föräldrar, släkt, lärare, kompisar och ”vuxna”. Denna dag handlar om de relationer vi har och hur vi hanterar dem. Inte minst detta att vara kär och hur man kan vårda en sådan relation.

DAG 7: Civilisationen. Hela världen hänger ihop genom relationer mellan människor, de blir sammantaget vad man kan kalla den mänskliga civilisationen. Från att tidigare dagar ha ägnat oss åt naturen, oss själva och alla vi har omkring oss, vidgar vi denna dag perspektivet till samhället. Vi gör exempelvis lekar som illustrerar hur människor bildar och styr sina samhällen.

DAG 8: Temadag. Den här dagen bjuds på olika teman antingen klimatet, kommunikation eller handling.

DAG 9: Moralen. Första veckans dagar handlade mycket om hur saker och ting är och vad vi faktiskt gör: naturen, människan, relationer, samhället. Den här dagen övergår vi till resonemang om något av detta går att påverka. Hur jag/vi/samhället borde vara och hur vi borde uppträda och leva. Det vi kallar etik och moral. Här ställs deltagarna inför moraliska dilemman som diskuteras.

DAG 10: FRI Aktivitetsdag. Den här dagen bryter av tidigare dagars intensiva program. Under denna dag anordnas olika aktiviteter som deltagarna vill ha mer av. De som bara vill koppla av får göra det.

DAG 11: Livssyn. Denna dag bygger vidare på moraldagen. Deltagarna får reflektera över riktlinjerna i sina liv, och vilka riktlinjer de helst skulle vilja ha utifrån sina värderingar. De får fundera på vad som är viktigt i deras liv och de får försöka utveckla den livssyn eller världsåskådning just de har.

DAG 12: Avslutning. Den här dagens fokus är att brygga över till livet efter lägret. Det som upplevts, tänkts och sagts under lägret ställs i relation till  livet hemma. Vad gör, när allt kommer omkring mitt liv ”på riktigt” värt att leva?

DAG 13: Hemfärd. Denna dag är fokus att lägertiden avslutas värdigt och uppmuntrande för alla.

Både Äldrelägret och Yngrelägret följer den röda tråden, men Äldrelägret i ett mer kompakt format.