Protus FAQ

 

Om du inte hittar svaret på din fråga här får du gärna skicka den till info@protus.se


 
 

Vilka kan deltaga?

Protusläger är öppna för alla ungdomar som bor i Sverige eller kan svenska och är inom ramarna för ålderskraven. På yngrelägren deltar de som går ut 8:an eller 9:an och på äldrelägren deltar de som går ut ettan, tvåan eller trean i gymnasiet. För att söka till dessa läger krävs att deltagaren inte varit på ett protusläger förut.

Protus arrangerar även läger för tidigare deltagare under höst, vinter och sommar.

Hur många deltagare och ledare är det på lägren?

Varje läger har ca 24 deltagare och 10-13 ledare där flera ledare har speciella ansvar t.ex. lägeransvarig, ledaransvarig, programansvarig, deltagaransvariga och anläggningsansvarig.

Vilka är ledarna?

Cirka hälften är ungdomar som något år tidigare varit deltagare på ett protusläger. Övriga ledare är äldre och mer erfarna, där minst en är i ”föräldragenerationen” också ingår i varje team. Ledare med huvudansvar har normalt varit protusledare tidigare och är oftast över 18 år, gärna över 25. Den resterande andelen ledare är övningsledare, som genomför själva dagsprogrammet med övningar och andra aktiviteter, utför praktiska sysslor, hjälper till i köket och har den närmaste kontakten med deltagarna. 

Vad är könsfördelningen på lägren?

Vi önskar att killar, tjejer, så väl som icke-binära, är representerade på varje läger och tidigare år har fördelningen mellan tjejer och killar sett ganska så jämn ut och vi har haft några icke-binära deltagare och ledare de senaste somrarna. Lägren fungerar bra även med en viss obalans i könsfördelningen, men för att ingendera gruppen ska bli helt dominerande kan vi komma att markera ett läger fulltecknat för antingen flickor eller pojkar.

Hur tar man sig till och från lägerplatsen?

Stockholm - Norra Ekskäret

Resa till och från lägerön sker med reguljärtrafikens skärgårdsbåtar direkt till Ekskäret. Kostnaden för detta ingår i lägeravgiften. Avlämnings- och hemkomstplats är båtarnas tilläggsplatser vid Strömkajen eller Strandvägen. Exakt tid och plats för avfärd och hemkomst anges i det lägerbrev som går ut till alla anmälda deltagare någon månad för lägerstarten. För utfärden till sommarlägren rör det sig oftast om avresedagens morgon, hemkomsten blir oftast någon gång på eftermiddagen. Ett antal ledare möter naturligtvis upp vid avgångsplatsen i Stockholm och följer med deltagarna ut. Även hemfärden blir med ledares sällskap.

Dalarna - Malingsbo Herrgård

Resan till Dalarna görs med buss från Stockholm.

Hur är upplägget på lägret och vilka temadagar är det?

Lägret är upplagt enligt en genomarbetad struktur som finns formulerad i våra manualer (läger- och övningsmanual). I den strukturen har varje dag ett tema som följer en röd tråd genom lägret och det finns förslag på övningar, aktiviteter och lekar för varje dag. 
Schemat anpassas dock för varje läger då det utformas av varje ledarteam efter de kompetenser och intressen som finns i varje ledar- och deltagagruppp. 

Tyvärr har vi inte manualerna öppna för alla att läsa då det finns ett syfte med att deltagarna på förhand inte ska veta allt som kommer hända under lägret. Vill du få tillgång till någon manual som vårdnadshavare eller blivande ledare kan du kontakta info@protus.se.

Får Vårdnadshavare besöka lägret?

Sedan pandemin har vi tagit bort möjligheten att besöka lägren.

Hur sker anmälan?

Anmälan till lägren görs direkt online här på webbplatsen. Ansökan ska göras av deltagaren själv och, om deltagaren är under 18 år, även av dennes/dennas vårdnadshavare.

När och hur får jag bekräftelse på deltagandet?

När din anmälan kommit in, bekräftar vi inom några veckor att vi registrerat anmälan och om vi kunnat reservera en plats. Om det önskade lägret är fullt och det finns möjligheter att deltaga på något av de andra lägren meddelar vi det.

Får alla deltagare plats?

Varje läger har ungefär 24 platser med tilldelning enligt principen ”först till kvarn,” och en reservlista för eventuella restplatser.

Vad ska man ha med sig?

Inför varje individuellt läger skickar den lägeransvariga ledaren ut en packlista till alla deltagare och vårdnadshavare.

Hur bor man?

På Ekskäret bor man två och två i varje rum. På andra lägergårdar kan det se annorlunda ut.

På natten finns alltid minst en ledare som har jour, vilket innebär att personen tar nattliga rundor runt anläggningen och finns tillgänglig för deltagarna under hela natten. Alla hjälper till med det praktiska som städning, viss matlagning osv.

Får man åka och bo tillsammans med en kompis?

Självklart är man välkommen som kompisar. Samtidigt är en av de roliga sakerna med läger att man får chansen att skaffa nya vänner. Beslutet angående om man får bo med en kompis bestämmer ledarteamet, faktorer som tillgängliga rum eller anledning tas i åtanke. Vår rekommendation är dock alltid att man testar att bo med någon man inte känner sedan tidigare – kanske blir det en ny nära vän!

Hur är måltiderna?

Vi satsar på att maten ska vara smakfull, varierad, nyttig och tillräcklig för alla och historiskt har vi haft glädjen att få mycket höga deltagarbetyg på våra kockars arbete. Krav på särskilda dieter och i vilken mån deltagaren kan ombesörja dessa själv anges på anmälan så att vi kan bedöma om vi kan tillfredsställa dem. Som särskild regel har vi att rent sockerätande såsom godis, läsk och söta efterrätter och mellanmål inte ska förekomma på lägren. Det finns även inte heller tillgång till affärer eller kiosker under lägrets gång.

Vilka ordningsregler gäller?

En del praktiska ordningsregler såsom fördelning av arbetsuppgifter, sovtider, hantering av mobiltelefoner m.m. kommer att bestämmas under den första dagen. Odiskutabla ordningsregler är dock bland annat förbud mot rusmedel (alkohol, tobak, nikotin och droger) och att man inte får lämna lägergårdens område under vistelsen, annat än vid arrangerade aktiviteter eller nödfall.

Vad kostar det?

Se priser och information om lägren här!

Är anmälan bindande / När ska avgiften vara betald?

En anmälan är bindande. Vid avbokning före 1 april får du tillbaka allt utom 750 kronor. Vid senare avbokning kan du inte räkna med återbetalning annat än om en deltagare från kölistan kan ta platsen, då återbetalas allt utom 750 kronor (administrationsavgift). Om lägret med kort varsel ställs in pga orsaker vi inte kan påverka (ex Covid 19), återbetalas allt utom 750 kronor (administrationsavgift). 

Full återbetalnings ges endast vid uppvisande av läkarintyg.

Är man försäkrad under lägret?

Deltagare på Protus Camps omfattas av en basal olycksfallsförsäkring, liknande dem som skolor har för sina elever. Försäkringsskydd utöver detta svarar deltagaren/vårdnadshavaren själv för. Har du frågor om försäkringar är du välkommen att kontakta oss.

Begär ni utdrag ur belastningsregistret från ledarna?

Ja, Protus begär utdrag ur blivande ledares belastningsregister varje år i samband med ledarutbildningen. Läs mer på polisens hemsida här.

Kan det hända att en deltagare skickas hem Innan lägrets slut?

Under ett läger kan många saker hända. Vi har som första prioritet att skapa en välmående deltagargrupp. För gruppens bästa förbehåller vi oss därför rätten att skicka hem en deltagare om situationen kräver det. Självklart är vårt mål att ingen deltagare ska behöva lämna lägret, men ibland är det en nödvändighet. Exempel på skäl till att en deltagare åker hem innan lägrets slut kan vara stor hemlängtan, regelbrott, någon form av sjukdom/krissituation, eller att deltagare genom att inte delta i övningar eller motarbeta ledarnas arbete gör andras lägerupplevelse sämre. Inga pengar återbetalas vid hemskickning.

Fästingar

Det förekommer fästingar på många håll i landet och det är viktigt att skydda sig mot dem. Om du har möjlighet att vaccinera mot TBE innan du ska på läger är det rekommenderat. Det är också viktigt att kolla efter fästingar under lägrets gång och ta bort dem vid behov. Det finns fästingplockare på lägren.

Går det att anmäla sig till framtida läger?

Nej, men vi har en intresselista som går att skriva upp sig på. Då får du en förvarning när anmälan för det lägret släpps.