Klicka på bilden för att anmäla dig!

Att vara Protusledare

Att vara Protusledare är ett ideellt – alltså obetalt – men fantastiskt lärorikt och berikande arbete. Man ingår i ett team av ca 10 ledare som tillsammans planerar och genomför sitt eget läger under sommaren.

Lägren är 8-13 dagar långa för deltagarna och 10-15 dagar för ledarna som anländer dagen före och lämnar dagen efter deltagarna. Lägren i Stockholm äger rum på vår egna lägerö Ekskäret, lägret i Skåne tar plats i Sjöröd, och lägret i Västsverige genomförs på Gråbogården nära Göteborg.

Sista anmälningsdag är 31:a januari 2018.

 

Intresseanmälan

Om du är intresserad av att vara ledare kommande år och ledaranmälan ännu inte är öppen kan du intresseanmäla dig nedan. Då får du en påminnelse när ledaranmälan släpps. Detta är endast för att påminna om ledaranmälan. Om nästa års ledaranmälan är öppen är det där du ska anmäla dig som ledare. Personer i intresselistan kallas inte till ledarutbildningen, den är endast till för påminnelse om ledaranmälan. Ledaranmälan kommer finnas på denna sida när den är öppen.  
Till intresseanmälan


Vad krävs av dig?

Intresse för barn och ungdomar. Därtill en nyfiken, resonerande inställning till livets stora frågor såsom: Hur blir människan lycklig? Hur vill jag att framtiden ska vara? Vad är rätt och fel i världen? För de äldre ledare som ska ha något av de övergripande ansvarsområdena är kollo- eller lägervana ett plus, men du kommer hur som helst att få genomgå en rekryteringshelg samt Protus ledarutbildning under två helger innan lägren startar.

Ledargruppen

För varje lägerperiod formeras en unik ledargrupp på 10-12 personer. Gruppen består av ledare i olika åldrar, med olika kompetens och med olika ansvar. Cirka hälften är ungdomar som något år tidigare varit deltagare på ett Protusläger, övriga är äldre och mer erfarna ledare; många i åldern 18-30 men minst en i ”föräldragenerationen” ingår också i varje team. Fem av ledarna har varsitt övergripande områdesansvar: Lägeransvarig, Programansvarig, Ledaransvarig, Deltagaransvarig och Anläggningsansvarig. De med ett områdesansva har normalt varit protusledare tidigare och är oftast över 18 år. Den resterande andelen ledare är övningsledare, som genomför själva dagsprogrammet med övningar och andra aktiviteter, utför praktiska sysslor, hjälper till i köket och har den närmaste kontakten med deltagarna. Alla ledare deltar fullt ut i lägret med sin närvaro, uppmärksamhet, kreativitet och erfarenhet även om ”någon annan” har huvudansvar för en viss uppgift enligt ovan. Vi är ett team med gemensamt ansvar.

Utbildning

Utbildningen till Protusledare är rigorös och bygger på mer än 20 års erfarenhet av Protus verksamhet i stor skala i Finland och numera erfarenhet från Sverige med ca 100 deltagare varje sommar. Ledarutbildningen sker under tre utbildningstillfällen som äger rum på våren. Det första tillfället är en kombinerad rekryterings- och utbildningsdag för alla som ansökt för att bli ledare för första gången. Efter denna dag väljer ett rekryteringsteam ut dem som ska bilda sommarens ledarteam. De styrande faktorerna vid val av ledare är de sökandes olika kompetenser, erfarenheter, ålder, hur man fungerar i grupp samt vilken period man kan arbeta. Under de övriga två helgerna fortsätter utbildningen för de som ska ingå i något av sommarens ledarteam.
Vid utbildningshelgerna som är på anläggningen eller i närmaste större stad betalar Protus alla måltider och transporter från staden till utbildningsplatsen. De som ska vara ledare på något av lägren som inte är i Stockholm får ersättning för skäliga resekostnader till/från utbildningshelgerna.

Har du frågor om ledarutbildning eller rekryteringsprocessen, maila info@protus.se!